Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

"το βασίλειό μου για ένα άλογο" είπε ο βασιλιάς Ριχάρδος στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ, όταν επιζητούσε τρόπο να ξεφύγει.
το βασιλειό μου για μια θέση, μια θεσούλα στο δημόσιο: αυτό ήταν το σύνθημα που μας γαλούχησε έναν αιώνα νεοελληνικού κοινωνικού βίου. Η πολιτική των πελατειακών σχέσων των κομμάτων στην Ελλάδα.

Να τι γράφει ο Ρίτσος στην Ανυπόταχτη πολιτείααμέσως μετά τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου:

ο μικροαστισμός και η αναξιοκρατία: οι πελατειακές σχέσεις του μετεμφυλιακού κράτους με αποκλειστικό άξονα την εθνικοφροσύνη.

[…]

Ουρά στους προθάλαμους των υπουργείων,

ζητώντας προτεραιότητα, ξεγελώντας, δωροδοκώντας-μια πρώτη

θέση-

Πολυθεσίτες στα γραφεία τους-στο στίλβωμα του τραπεζιού κα-

θρεφτισμένες

κίτρινες, μακρουλές μορφές ανέργων,

το μελανοδοχείο γυμνή μασέλλα-

υπουργοί γυαλίζοντας τα παράσημά τους με τη στάχτη της πυρ-

καϊάς-

αντίκρυ στη στέγη ακουμπάει τη γροθιά του ο ήλιος

κι η ουρά να διαμαρτύρεται-κανείς να μην αφήνει τη θέση

του. –Πώς να ζήσετε;

2 σχόλια:

  1. Δημοσίευσα ένα άρθρο απο τον Ιο της Κυριακής σχετικά με τον αριθμό των Δημοσίων υπαλλήλων που έλεγαν ότι υπήρχε στην Ελλάδα... Όπως και τον αριθμό των Δ.Υ. των άλλων χωρών της Ε.Ε. ...Τελικά πολλά είναι ένα ψέμα ... /Όσον αφορά τις ουρές στα υπουργεία ... Είναι μια πικρή αλήθεια που μάστιζε την Ελλάδα αλλά που οι περισσότεροι Έλληνες ομίζω ότι περιμένουν την εποχή που θα μπορούν να συνεχίσουν να "βολεύονται" με αυτόν τον τρόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πη τουρκική λέξη ρουφέτι έχει μεταφραστεί από τα λεξικά ως : χαριστική εκδούλευσις. αυτό λοιπόν χωρίς να ξέρω βιολογία τείνει να είναι στοιχείο του γονιδιώματος του νεοέλληνα. αγωγή, εθισμός, νοοτροπία ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή