Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

 

Έγκλημα στην Αρχαία Αγορά

βιβλιοπαρουσίαση

Ο Νικόστρατος, ένας πλούσιος  νεαρός Αθηναίος, βρίσκεται μαχαιρωμένος μέσα στο εργαστήριο του αργυροχρυσοχόου Παμμένη, με τη γυναίκα  του οποίου είχε ερωτικές σχέσεις στο παρελθόν. Ο εξάδελφός του ο Αριστοκλής τυχαία βρίσκει το πτώμα και ως αρχαίος Ηρακλής Πουαρώ αναλαμβάνει τη εξιχνίαση του φόνου.

Έτσι ξεκινά το αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο Έγκλημα στην Αρχαία Αγορά, το οποίο δημοσίευσε η διάσημη Γαλλίδα ιστορικός  Claude Mosse  το 1995 (στα ελληνικά στις εκδόσεις Θεμέλιο,  Αθήνα 1997).

Η πορεία της ανακάλυψης του δολοφόνου δίνει την ευκαιρία στην συγγραφέα να ξετυλίξει αριστοτεχνικά την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωής της Αθήνας του 4ου αι., την εποχή δηλαδή που μεσουρανούσε στην Ελλάδα το αστέρι του Φιλίππου του 2ου και η Αθήνα όχι πολύ ισχυρή πια και πολύ ανήσυχη παρακολουθεί την πορεία του και της επιπτώσεις της  .

  Σε πρώτο πλάνο οι Αθηναίοι πολιτικοί:   Εύβουλος,  Δημοσθένης: κάτι σαν Μητσοτάκη και Τσίπρα,  και οι καθημερινές πολιτικές διαμάχες. Η Εκκλησία του Δήμου,δηλαδή η συνέλευση των ενήλικων αρρένων αθηναίων:  οι γυναίκες μόνο στην τέχνη: Εκκλησιάζουσσες του Αριστοφάνη.  το Δικαστήριο της Ηλιαίας και η αποζημίωση των πολιτών.

 Οι θρησκευτικές γιορτές της πόλης, εδώ υπήρχε χώρος για τις γυναίκες εκτός από τα νεκροταφεία και τις νεκρικές τελετές.  Και κάτι σημαντικό:  μαθαίνουμε για τους Τραπεζίτες όπως ο Φορμίων, ο Πασίων  και άλλους, για συναλλαγές νόμιμες και παράνομες, δάνεια και υποθήκες ακινήτων. Κι ακόμη για Παράνομες υιοθεσίες και επίσης παράνομες κληρονομιές.

Έχει όμως ξεχωριστό ενδιαφέρον η Η καθημερινή ζωή σε ένα εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας με τους τεχνίτες και τους δούλους: μπαίνουμε στο εργαστήριο (μαρμαρογλυφεῖον λεγόταν στα αρχαία ελληνικά) του μεγάλου Γλύπτη Πραξιτέλη (τον Ερμή του Πραξιτέλη τον Ξέρουμε όλοι). Μαθαίνουμε επίσης ότι η Μελίτη, δυτικά της Ακρόπολης, ήταν μια ξεχωριστή συνοικία:  ήταν η σύγχρονη Εκάλη της αρχαίας Αθήνας:   εκεί ζούσαν σε πολυτελείς κατοικίες οι Αθηναίοι πλούσιοι,.

Ο Ντετέκτιβ κατεβαίνει στον Πειραιά, το μεγάλο λιμάνι της Αθήνας και ανταμώνει τον κόσμο των ναυτικών και του θαλάσσιου εμπορίου:  τα συμβόλαια, οι αμοιβές, οι απάτες τους, καραβοκύρηδες, έμποροι και μεσάζοντες. Ακούει αφηγήσεις των κοσμογυρισμένων ταξιδιωτών για την  Αίγυπτο , τη Μασσαλία και άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Από τότε όμως ο κόσμος του λιμανιού ήταν στενά συνδεμένος με τον έρωτα τον αγοραίο, όπως το λέμε ευπρεπώς: Πληρωμένο σεξ για ευπόρους και καλή παρέα . αλλά και οι πιο ταπεινοί δεν αποκλείονταν από τον κόσμο των απολαύσεων: με λίγα λεφτά στα βρόμικα και ανήλιαγα στενά υποβαθμισμένων συνοικιών του Πειραιά έσμιγε κάποιος με ανώνυμες πόρνες.

Η οικονομική δύναμη παντού δείχνει τη δύναμή της: Επίσκεψη στον μεγάλο οίκο ανοχής της διαβόητης εταίρας Φρύνης στον Πειραιά: εκεί  διάσημες εταίρες παρελαύνουν και μαθαίνουμε την ιστορία τους: ἡ Ἁβρότονον, η Φρύνη, η Νέαιρα κι η Θεοδότη, εγγονή της Θεοδότης:  αυτή η Θεοδότη πέρασε στο θρύλο: είχε το προνόμιο να συζητάει με το γνωστό μας φιλόσοφο το  Σωκράτη .

Τέλος από τον Πειραιά μετακινείται στο θρυλικό Λαύριο, στα μεταλλεία αργύρου: εικόνες από την σκληρή και απάνθρωπη ζωή των δούλων.

Τελικά το βιβλίο έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για τις φοιτήτριες, τους φοιτητές,  τους Εκπαιδευτικούς αλλά και για όποιαν ή όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει έγκυρα , ευχάριστα και χωρίς να πλήξει  την Αθήνα του 4ου αι. π. Χ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου